Ervaar jij werkgeluk?

Werken is na slapen dé activiteit in ons leven waar wij de meeste tijd aan besteden. Veel mensen zijn echter niet gelukkig met hun werk en dat is zo jammer! Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je een groot deel van je leven bezig bent met iets waar je weinig energie van krijgt, dit ten koste gaat van je geluk en gezondheid. Je talenten gaan verloren en je batterij loopt langzaam leeg.

Ben jij niet meer zo tevreden met je werk of wil je juist jouw werkgeluk wat meer vergroten, ik deel graag enkele tips met jou voor meer geluk op je werk. Deze tips heb ik verkregen tijdens mijn studie loopbaancoaching bij ICM. Zij hebben hierover destijds ook een artikel gepubliceerd. Neem de tips ter harte en je zal zien dat behalve je werkgeluk ook je levensgeluk toeneemt!

Werkgeluk tip 1: weet wat jou gelukkig maakt

Het is mijn overtuiging dat iedereen gelukkig kan zijn met hun werk, maar daarvoor moet je wel weten wat jou gelukkig maakt. Denk daar eens goed over na. Wat is voor jou belangrijk voor je werkgeluk? Is dat een goed salaris en veel vakantiedagen of ben jij meer van de leaseauto en een laptop of telefoon van de zaak? Misschien hecht je wel meer waarde aan fijne collega’s of vrijheid en ruimte om je werk alleen te doen? Maak je graag plezier op kantoor of werk je graag thuis?

Foto’s: Laura Emma van Geest

Werkgeluk tip 2: verbind jouw kernwaarden aan die van de organisatie

Weet jij wat jouw kernwaarden zijn? Wat vind jij belangrijk in je leven? Jouw kernwaarden zijn persoonlijke overtuigingen over wat voor jou belangrijk is. Ze bepalen hoe jij naar de wereld kijkt. Iedereen heeft waarden. Niet iedereen is zich daarvan bewust. Als je jouw waarden niet kent, kan het zijn dat het leven je “overkomt”. Dat je te weinig grip hebt op wat jou gelukkig maakt. Zo zonde!

Foto’s: Laura Emma van Geest

Wat zijn jouw kernwaarden?

Ga eens nadenken over jouw waarden. Ken jij ze? Onderzoek jouw belangrijkste kernwaarden. Ga na welke opdrachtgever of werkgever ook waarde hecht aan jouw kernwaarden. In de kern hebben jullie dan een match!

Als jij ze nog moet ontdekken dan helpen onderstaande acties;

  • Vraag 20 personen uit je omgeving welke waarden ze bij jou vinden passen.
  • Verzamel alle informatie en tel hoe vaak iedere waarde terugkomt.
  • Ontdek je een rode draad? Mooi, dan heb je iets te pakken waar je mee verder kunt.
  • Kijk vervolgens in een kernwaardenlijst. Deze zijn op internet te vinden.
  • Welke waarden vind je bij jezelf passen? Schrijf er 10 tot 15 op.
  • Voeg overlappende waarden samen en bedenk goed wat een waarde voor jou betekent.
  • Ga vervolgens schrappen. Welke waarden passen echt bij jou? Wat is al sinds je kindertijd belangrijk voor jou? Waar sta je écht voor?

Werkgeluk tip 3: investeer in goede werkrelaties

Soms is het best lastig om goede werkrelaties te onderhouden. Dat kan echt een uitdaging zijn. Ik weet er alles van. Je hebt je collega’s vaak niet zelf uitgekozen. Toch zal je er het beste van moeten maken want ons werkgeluk wordt voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van de relaties die we met de mensen om ons heen hebben.

Wat kan helpen is het volgende:

  • Deel met je collega’s wat er in je omgaat (zij kunnen geen gedachtenlezen)
  • Luister meer naar hen en praat minder (over jezelf)
  • Geef je collega’s vaker een compliment (geeft jou en hen een goed gevoel)

Volgens de Dikke van Dale zijn collega’s “personen die uitsluitend zijn verenigd om een gezamenlijk doel te bereiken”. We weten echter allemaal dat de mensen met wie we graag samenwerken veel meer zijn dan dat. Werkgeluk zit namelijk voor een groot deel in relaties die we tijdens het werk hebben. Laten we hun dan zien als werkvrienden en geluksbrengers.

“waarom moeilijk doen, als het samen kan”

Loesje

Werkgeluk tip 4: durf te kiezen

We kennen het allemaal… Angst voor het onbekende, spanning om iets nieuws te proberen. We denken veel na over onze keuzes en stellen deze uit omdat we bang zijn om fouten te maken. Maar wees niet bang! Durf fouten te maken. Durf te falen. We hebben achteraf vaak meer spijt van dingen die we niet hebben gedaan, dan van dingen die we wel geprobeerd hebben.

Maak je een keuze en heb je daar achteraf toch spijt van? De meeste beslissingen kun je terugdraaien. En door een ‘mislukte’ keuze te maken weet je ook beter wat je niet wilt.

Hulp nodig?

Soms weten we nog niet precies wie we willen zijn of willen worden. Vraag jezelf dan simpelweg af waar jij enthousiast van wordt. Zoek werk en een werkomgeving die jou energie geven, op een positieve wijze prikkelen en waar echt je belangstelling ligt. Het is op lange termijn niet vol te houden werk te doen dat niet bij je past.

Vind je het lastig om bovenstaande tips uit te voeren, ik help je graag! Je kunt altijd vrijblijvend een afspraak met mij maken om jouw situatie te bespreken en ik help je alvast op weg. Mocht je meer hulp nodig hebben, dan bespreken we waar jij bij gebaat bent en wat ik dan voor jou kan betekenen.

Wacht niet langer, ga aan de slag en sla de weg in naar jouw werkgeluk!

Hartelijke groet,

Christel Matla,
de loopbaanprofessional

Christel Matla, de loopbaanprofessional

Christel Matla, de loopbaanprofessional

Loopbaancoach en re-integratiecoach

Christel schrijft regelmatig over het thema “werkgeluk”. Het is haar ambitie het werkgeluk onder werkenden te behouden zonder dat daarvoor direct persoonlijke coaching nodig is. Door de bewustwording rondom dit thema te vergroten én te stimuleren hiermee aan de slag te gaan, wil zij bijdragen aan een maatschappij waarin meer mensen met plezier naar hun werk gaan. Meer weten over Christel? Neem een kijkje op haar website.

Wie kan er werkgeluk gebruiken?
Deel deze tips!

Pin It on Pinterest

Stel hier je vraag!