Lijstjes, ze zijn er in veel verschillende soorten en maten, bijvoorbeeld de “Top 2000”, een “Bucketlist” of het “To-do” lijstje. In december zijn de lijstjes niet aan te slepen. De zogenaamde eindejaarslijstjes zijn mateloos populair. En omdat we er zo dol op zijn, maakte ik ook een lijstje. Een “Top 3” van mijn favoriete boeken voor ondernemers die ik in 2021 heb gelezen. Ook deel ik mijn lievelingspodcast van dit moment. Lees je mee?

Met stip op nummer 1: Master Your Mindset

Het boek Master Your Mindset (Leef je mooiste leven) staat met stip op nummer 1 van mijn favoriete boeken in 2021. Michael Pilarczyk publiceerde het boek al in 2016, maar het boek kwam pas dit jaar onder mijn aandacht. Wat een gemiste kans… of wat een geluk!

In het boek vraagt Michael hoe jouw mooiste leven eruitziet en hij neemt je stap voor stap mee om het antwoord op deze vraag te vinden. Hij geeft je inzicht en laat je bewust zijn. Soms een beetje zweverig, maar daar heeft Michael lak aan. Hij kan je dan ook prima uitleggen waarom spirituele groei een positieve invloed op jouw (persoonlijke en) zakelijke succes heeft. Het geluk ligt in je eigen handen en waarom zou je er niet alles aan doen om het geluk te grijpen?

Master Your Mindset is geen boek om uit te lenen. Het boek is namelijk nooit uit. Koop het boek voor jezelf en maak er aantekeningen in. Je kunt het boek blijven lezen om er steeds weer nieuwe inzichten uit te halen. Als een bijbel op je nachtkastje, zeg maar.

Workshop Vision Board maken in IJsselstein

2. Écht Ondernemen

Begin dit jaar bracht Charlotte Meindersma (bekend van Charlotte’s Law) het boek Écht Ondernemen uit. Charlotte wordt al heel lang getipt in verschillende Facebook groepen voor webwinkeliers en (vrouwelijke) ondernemers. Ze is een expert op het gebied van auteursrecht en privacy. Ik denk dat zij een hit is, omdat zij ingewikkelde juridische kwesties in eenvoudige taal kan uitleggen. Daarbij is ze ook nog eens lekker direct.

In het boek belooft Charlotte je geen gouden bergen en de shortcut tot succes. Zij heeft het liever over hoe je aan een stabiel en gezond bedrijf bouwt door (1) eerlijk te ondernemen, (2) een goede relatie met je klanten te onderhouden en (3) werk te leveren waar je trots op bent. Hoe je écht onderneemt.

Het boek is ideaal als je wil starten met ondernemen, maar ook als je al onderneemt en je wilt professionaliseren. Bij het lezen van het boek kwam ik erachter dat ik bepaalde zaken niet goed geregeld heb. Charlotte wijst de weg naar de oplossing.

3. De route naar €100.000 per jaar

Begin december was ik met een vriendin bij de boeklancering van “De route naar €100.000 per jaar” van Suzanne van Duijn, a.k.a Vrije Meid, in Utrecht. We werden ontvangen in een zaal van de The Colour Kitchen en daar presenteerde Suzanne haar nieuwe boek.

Hoewel de titel van het boek je wel doet vermoeden, belooft ook Suzanne je geen gouden bergen. Zij laat je vooral zien hoe zij haar route naar €100.000,- omzet aflegde. Om te leren van andere ondernemers interviewde ze elke maand een “tondernemer”, liet zij zich door hen inspireren en zag zij haar eigen omzet groeien. In 2020 haalde zij de magische grens van een ton omzet. Ze beschreef haar route in het boek.

Suzanne houdt van haar werk, maar nog meer van (financiële) vrijheid. Haar eerste boek “Work hard, travel harder” is ook erg inspirerend als je interesse hebt in “locatie onafhankelijk” werken.

Mijn favo podcast: Business Proof Podcast

Mijn meest favoriete podcast van dit jaar is de Business Proof podcast van Anke Velthuis. Anke is coach voor ondernemers die hun business willen laten groeien. Met haar podcast inspireert zij ondernemers om te ondernemen in balans. Ze bespreekt de struggles die zij ervaarde toen zij o.a. het (te gekke) merk Studio Stationery runde. In 2019 nam zij het dappere besluit om dit bedrijf te verkopen en het roer helemaal om te gooien. Nu heeft ze een community van ondernemers opgericht en geeft zij (online) trainingen.

Elke dinsdag deelt zij een nieuwe podcast waar je waardevolle tips uit kunt halen. Voor mij steekt haar podcast van 22 juni 2021 er echt uit. In deze podcast vertelt zij met welke 4 zinnen je jezelf en je business kunt pitchen. Pitchen, ik vond dat onwijs moeilijk. Als iemand mij vroeg naar wat ik nu eigenlijk doe, stond ik vaak met een mond vol tanden. Door de tips uit deze podcast weet ik nu precies wat ik moet zeggen.

Mijn pitch

Ik ben Annemiek, zelfstandig ondernemer en woon in IJsselstein. Ik help ondernemers met de zichtbaarheid van hun bedrijf. Dat doe ik door creatieve en technische oplossingen voor online en offline zichtbaarheid aan te bieden. Hiermee kunnen ondernemers hun netwerk laten groeien en meer omzet en succes halen uit hun onderneming.

(Ook ben ik initiatiefneemster van Op Buro. Je leest er hier meer over.)

Wil je meer informatie of kan ik je ergens mee helpen? Neem gerust contact op, dat vind ik leuk. En heb jij nog een boekentip voor mij? Laat het mij weten, ik ben nieuwsgierig. Op mijn “leeslijstje” van 2022 staan sowieso “Just f*cking do it” en “De Wim Hof Methode”.

Lieve groetjes,

Annemiek de Graauw
Buro Kriebels

Annemiek de Graauw, Buro Kriebels

Annemiek de Graauw, Buro Kriebels

Creatief en technisch

Annemiek helpt andere ondernemers met de zichtbaarheid van hun bedrijf. Dit doet zij door haar ervaring in te zetten voor creatieve en technische oplossingen voor online en offline zichtbaarheid.

Ook is Annemiek initiatiefneemster van Op Buro. In haar zoektocht naar een werkplek buitenshuis vond zij een kantoor in de binnenstad van IJsselstein, groot genoeg om te delen met andere ondernemers. Je kunt er een vaste of flexibele werkplek huren.

Met wie wil je deze blog delen?

Pin It on Pinterest

Stel hier je vraag!